OVT Utrecht

Openbaar Vervoer Terminal Utrecht

OVT is het centraal station van de stad Utrecht. Het station is het belangrijkste knooppunt van de spoorlijnen in Nederland en is mede daardoor in oppervlakte en reizigersaantallen het grootste station van Nederland. Met jaarlijks 57 miljoen reizigers, is Utrecht Centraal het drukste station van Nederland. Het ontwerp is gemaakt door Benthem Crouwel Architecten en Movares.

Sinds ongeveer 2000 bestaan er plannen om het station uit te breiden en te verbouwen tot een moderne en toekomstvaste OV-terminal, berekend voor 100 miljoen reizigers per jaar. Het college van Utrecht heeft ingestemd met het definitieve ontwerp voor de nieuwe “OV-Terminal”: een integraal Centraal Station dat binnen één gebouw de afhandeling regelt voor trein, sneltram en bus. Het bestaande station verwerkte ongeveer 65 miljoen reizigers per jaar. Naar verwachting groeit het aantal reizigers naar ongeveer 100 miljoen per jaar tussen 2025-2030.

De terminal kan in een zeker opzicht worden gezien als een enorm rechthoekig plateau dat een overdekte en gesloten overspanning is vanaf het nieuwe stationsplein aan de oostelijke zijde tot aan het Jaarbeursplein en het Beatrixgebouw aan de westelijke zijde. Waar de overkluizing van de sporen voorheen varieerde in breedte zal de OV-terminal in volle breedte een overdekt plateau vormen tussen Nieuw Hoog Catharijne en het Jaarbeursplein. De OV-terminal wordt gekarakteriseerd door het golvende dak.

In 2011 zijn de werkzaamheden begonnen en in december 2016 is het project afgerond.

 

Project:
Openbaar Vervoer Terminal

Project:
Benthem Crouwel Architecten
Movares

Jaar:
2016

Copyright foto:
Irvin van Hemert

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com

  Cart

  En cours de réalisation